
Δροσιστικά ροφήματα με λίγες θερμίδες
Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και όλοι λίγο πολύ θέλουμε ανάσες δροσιάς ώστε να ενυδατωνόμαστε επαρκώς μέσα σε αυτούς τους ζεστούς μήνες. Αδιαμφισβήτητα το νερό αποτελεί την πρώτη επιλογή που μας έρχεται στο μυαλό, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που αναζητούμε και μία παραπάνω γεύση στα ροφήματά μας.
Βέβαια, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, δεν μπορούμε να επιλέγουμε συχνά δροσιστικά ροφήματα με ζάχαρη του εμπορίου, όπως αναψυκτικά τύπου cola ή πορτοκαλάδα, καθώς πέρα από τις πολλές θερμίδες που περιέχουν, δεν προσφέρουν τίποτα ωφέλιμο στον ανθρώπινο οργανισμό (λεγόμενες κενές θερμίδες). Υπάρχουν βέβαια πλέον και επιλογές των παραπάνω αναψυκτικών χωρίς θερμίδες και ζάχαρη (καθώς το γλυκαντικό που χρησιμοποιείται είναι η στέβια), τα οποία όμως δεν παύουν να είναι επιβλαβή για την υγεία, λόγω των επιβαρυντικών και καρκινογόνων συστατικών που περιέχουν. Ας δούμε λοιπόν κάποιες εναλλακτικές λύσεις που ναι μεν μπορούν να μας δροσίσουν, αλλά δεν επιβαρύνουν το σώμα μας αρνητικά.
Κρύο τσάι
Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να φτιάξουμε κρύο τσάι στο σπίτι, είναι να το φτιάξουμε με τον κλασσικό πατροπαράδοτο τρόπο, δηλαδή μέσα σε ζεστό ή βραστό νερό να βάλουμε το τσάι, είτε σε φακελάκι έτοιμο του εμπορίου, είτε σε φύλλα τσαγιού και να το αφήσουμε λίγα λεπτά να εκχυλιστεί. Αφού το φτιάξουμε, ανάλογα τις προτιμήσεις μας, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη ή μέλι, σταγόνες από lime, σιρόπι αγαύης ή ότι άλλο μας αρέσει και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες μέχρι να παγώσει. Αν είμαστε λίγο πιο ανυπόμονοι, μπορούμε να αυξήσουμε τη δόση του τσαγιού ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία με ζεστό νερό, αλλά αντί να περιμένουμε να παγώσει, το σουρώνουμε, το βάζουμε σε ένα ποτήρι με παγάκια και το πίνουμε την επόμενη στιγμή.
Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι αν δεν έχουμε χρόνο ή όρεξη να το φτιάξουμε μόνοι μας, κρύο τσάι διαφόρων γεύσεων μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμο από το εμπόριο, χωρίς ζάχαρη και θερμίδες, αλλά δεν πρόκειται για την ίδια ποιοτικά επιλογή.
Αν θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι πιο εναλλακτικό, μπορούμε με την ίδια διαδικασία να φτιάξουμε ένα απολαυστικό ρόφημα με φύλλα λουίζας ή λεβάντας.
Σόδα
Η σόδα αποτελεί μία δροσερή επιλογή για αρκετούς, αντικαθιστώντας το ποτό ή το αναψυκτικό, αποτελώντας μια πολύ καλή εναλλακτική. Επίσης, χρησιμοποιείται συχνά για τη χώνεψη μετά από ένα γεύμα. Η σόδα αποτελείται κυρίως από νερό και διοξείδιο του άνθρακα χωρίς άλλα πρόσθετα και για το λόγο αυτό, θεωρείται πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με τα αναψυκτικά. Δεν πρέπει όμως να συγχέεται με το μεταλλικό ανθρακούχο νερό, καθώς αποτελούν διαφορετικές κατηγορίες. Το φυσικό μεταλλικό ανθρακούχο νερό, λαμβάνεται κατευθείαν από φυσική πηγή, περιέχοντας μεταλλικά και θειούχα συστατικά.
Η κλασική σόδα δεν έχει καθόλου θερμίδες, οπότε μπορεί να καταναλώνεται αρκετά συχνά. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν και σόδες με γεύσεις που αποτελούν εξίσου καλή επιλογή αφού είναι και αυτές πολύ χαμηλές θερμιδικά. Οι πιο συνηθισμένες γεύσεις που θα συναντήσουμε είναι γκρέιπφρουτ, κεράσι, λεμόνι, τζίντζερ, πορτοκάλι και πολλές άλλες.
Σπιτική λεμονάδα
Πρόκειται για μία δροσιστική επιλογή που μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους. Ο πιο συνηθισμένος είναι να βάλουμε μέσα σε μία κατσαρόλα περίπου 200ml νερό και 450γρ ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως και του προσθέτουμε 500ml φυσικό χυμό λεμόνι αφού πρώτα τον έχουμε σουρώσει. Μοιράζουμε σε γυάλινα μπουκάλια και διατηρούμε στο ψυγείο. Κάθε φορά που θέλουμε να σερβίρουμε, πρέπει να την αραιώσουμε με κρύο νερό και πιο συγκεκριμένα βάζουμε σε ποτήρι του νερού 1/3 λεμονάδα και συμπληρώνουμε με 2/3 παγωμένο νερό και παγάκια.
Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε σπιτική λεμονάδα και με λιγότερες θερμίδες χρησιμοποιώντας στέβια ή άλλο γλυκαντικό (π.χ. σιρόπι αγαύης). Για να την φτιάξουμε ανακατεύουμε φρέσκο χυμό λεμόνι με γλυκαντικό της επιλογής μας, κρύο νερό και αρκετά παγάκια και σερβίρουμε αμέσως.
Φυσικοί χυμοί
Οι χυμοί αποτελούν αγαπημένο ρόφημα όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά ειδικά το καλοκαίρι τους προτιμούμε για την δροσιά που μας προσφέρουν. Σαφώς δεν εννοούμε τους συσκευασμένους έτοιμους χυμούς του εμπορίου, αλλά τους φυσικούς που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι. Για τους ανάμικτους φυσικούς χυμούς καλό είναι να επιλέγουμε φρούτα εποχής, ώστε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που περιέχουν. Χρειάζεται όμως προσοχή στην ποσότητα των φρούτων που θα χρησιμοποιήσουμε, καθώς αν βάλουμε πολλά, μαζεύουμε περιττές θερμίδες και απλά σάκχαρα που δεν χρειαζόμαστε.
Smoothies
Τα smoothies κατά βάση δεν είναι ολιγοθερμιδικά ροφήματα καθώς συνήθως περιέχουν αρκετά διαφορετικά συστατικά το κάθε ένα από τα οποία προσφέρει θερμίδες στο τελικό προϊόν. Μπορούμε όμως να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε smoothie με επιλογές που είναι λιγότερο θερμιδογόνες. Για παράδειγμα, μπορούμε να βάλουμε στο μούλτι μας 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη αντί για γάλα αγελαδινό, 2κ.σ. κόκκινα ανάμικτα κατεψυγμένα φρούτα που τα βρίσκουμε εύκολα στο εμπόριο, ½ μπανάνα αντί για μία ολόκληρη και λίγο μέλι για να γλυκάνει το ρόφημά μας, αντί για ταχίνι ή φυστικοβούτυρο που είναι πολύ πιο πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες.