Θάλεια Μαραγκοπούλου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ποιες τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό μου;

Η τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ειδικά αυτή την εποχή, είναι σημαντικότατη ώστε να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τις διάφορες ασθένειες. Η υγιεινή, ισορροπημένη και πλήρης διατροφή τις περισσότερες φορές είναι αρκετή ώστε να παρέχει στον οργανισμό μας πολλά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορούν να κρατήσουν το ανοσοποιητικό μας ακμαίο.

Η σωστή διατροφή δεν είναι κάτι εξειδικευμένο και δύσκολο αρκεί να περιλαμβάνει ποικιλία τροφών, ισορροπία και όσο το δυνατόν περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Έχοντας αυτό στο μυαλό μπορούμε να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σε μεγάλο βαθμό απέναντι στις λοιμώξεις και τις ιώσεις που καραδοκούν.

Πιο συγκεκριμένα, τα κυριότερα συστατικά που συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού είναι:

  • Βιταμίνη C

Περιλαμβάνεται κυρίως στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα ρόδια, τα ακτινίδια, οι φράουλες, οι πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο. Μπορούμε να καταναλώνουμε τα παραπάνω τρόφιμα καθημερινά σε μεγάλες ποσότητες μεμονωμένα ή σε συνδυασμό (για παράδειγμα μπορούμε να φτιάξουμε φυσικό χυμό με διαφορετικά φρούτα).

  • Βιταμίνη Ε

Αυξημένες συγκεντρώσεις υπάρχουν στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς (κυρίως φιστίκια και αμύγδαλα) και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως είναι το σπανάκι.

  • Βιταμίνη Α

Υπάρχει κυρίως στο συκώτι, σε γαλακτοκομικά προϊόντα και στον κρόκο του αυγού.

  • Ω3 λιπαρά οξέα

Είναι ένα είδος απαραίτητων λιπαρών με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Εξαιρετικές πηγές αποτελούν ορισμένα ψάρια και θαλασσινά όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, τα στρείδια και οι γαρίδες. Επίσης σημαντική πηγή είναι το ταχίνι, κάποιοι σπόροι (π.χ. σπόροι τσία και λιναρόσπορος) και ξηροί καρποί όπως τα καρύδια.

  • Σίδηρος

Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι το συκώτι, τα κόκκινα κρέατα, τα όσπρια, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, όπως τα κάσιους και τα αμύγδαλα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

  • Προβιοτικά

Το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινόγαλα έχουν ευεργετική δράση στην άμυνα του ανοσοποιητικού προστατεύοντας από τους ιούς και μειώνοντας χρονικά την διάρκεια του κρυολογήματος.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα παραπάνω έχουν νόημα όταν γίνονται σαν πρόληψη και σίγουρα σε συνδυασμό με έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να έχουμε δυνατό ανοσοποιητικό ενάντια στις ασθένειες και τις ιώσεις.

Tip. Ένα παράδειγμα διαιτολογίου για να συνδυάσουμε σωστά τα παραπάνω θα μπορούσε να είναι:

Πρωινό: 1 φλιτζάνι κεφίρ ή αγελαδινό γάλα και 1 φέτα ψωμί με μέλι ή ταχίνι

Σνακ (δεκατιανό και απογευματινό): 10 ξηροί καρποί και χυμό από 2-3 φρούτα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι με λίγο λιναρόσπορο

Μεσημεριανό: Μία μερίδα ψάρι στον φούρνο με ψητά λαχανικά και λίγο ελαιόλαδο και 1 φέτα πολύσπορο ψωμί

Βραδινό: Ομελέτα ή βραστά αυγά με ψητά μανιτάρια και ωμή σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο

Κατεβάστε εύκολα το δωρεάν E-book!Κάνουμε μία νέα και πιο αποτελεσματική προσπάθεια.

Θα λάβετε στο email σας τον δωρεάν ηλεκτρονικό οδηγό, μετά τη συμπλήρωση της φόρμας.