Θάλεια Μαραγκοπούλου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μελέτη της διατροφικής ετικέτας

Η αξία της διατροφικής ετικέτας

Τι είναι η διατροφική ετικέτα;

Η διατροφική ετικέτα είναι ένας τρόπος επικοινωνίας μεταξύ του παραγωγού ενός τροφίμου και του καταναλωτή. Σε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα του εμπορίου αναγράφεται υποχρεωτικά εδώ και κάποια χρόνια η διατροφική τους ετικέτα, ώστε να παρέχονται στον καταναλωτή χρήσιμες πληροφορίες για το τρόφιμο που έχει αγοράσει.

Τα τρόφιμα που δεν έχουν διατροφική σήμανση είναι αυτά που προμηθευόμαστε εκτός συσκευασίας, δηλαδή τρόφιμα από λαϊκές αγορές, φούρνους ή χειροποίητα προϊόντα.

Γιατί με ενδιαφέρει η διατροφική ετικέτα;

Ως καταναλωτές είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πώς να διαβάζετε και να ερμηνεύετε τι ετικέτες των τροφίμων. Οι ετικέτες βοηθούν στο να ενημερωθείτε πριν επιλέξετε κάποιο προϊόν και να αποφασίσετε αν θα το συμπεριλάβετε ή όχι στην διατροφή σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η σωστή ανάγνωση και κατανόηση των πληροφοριών της ετικέτας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές των καταναλωτών. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αποφύγετε συστατικά που σας επιβαρύνουν και να κάνετε πιο συνειδητές επιλογές με βάση τις ατομικές σας ανάγκες στην καθημερινή διατροφή.

Επίσης, όταν βρίσκεστε σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους, μπορείτε να συμβουλευτείτε την ετικέτα ώστε να ξέρετε ακριβώς πόσες θερμίδες έχει το τρόφιμο που θα καταναλώσετε. Η διαφορά με έναν απλό θερμιδομετρητή είναι ότι αυτός δίνει τις θερμίδες των προϊόντων κατά μέσο όρο, ενώ με την ετικέτα ξέρουμε πόσες θερμίδες έχει το συγκεκριμένο προϊόν.

Πώς διαβάζω τη διατροφική ετικέτα;

Στις ετικέτες περιλαμβάνονται πληροφορίες για τα βασικά θρεπτικά συστατικά κάθε τροφίμου καθώς και για το θερμιδικό του περιεχόμενο. Συνήθως υπάρχουν δύο στήλες σε κάθε ετικέτα. Η πρώτη γράφει τις πληροφορίες στα 100γρ τροφίμου και η δεύτερη στο τεμάχιο ή τη μερίδα προϊόντος.

Στην κορυφή της λίστας της ετικέτας υπάρχει η ενέργεια του τροφίμου, η οποία αντιστοιχεί στις θερμίδες του. Η ενέργεια αποδίδεται σε kcal και kJ, αλλά αυτό που κοιτάμε για να καταλάβουμε τις θερμίδες του προϊόντος και να μη μπερδευόμαστε είναι πάντα το kcal.

Παρακάτω στη λίστα αναγράφονται οι υπόλοιπες πληροφορίες όπως τα λιπαρά του τροφίμου και πόσα από αυτά είναι κορεσμένα («κακά» λίπη), οι υδατάνθρακες και πόσοι από αυτούς είναι σάκχαρα, οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες, το νάτριο και άλλα θρεπτικά συστατικά ανάλογα το προϊόν.

Κατεβάστε εύκολα το δωρεάν E-book!Κάνουμε μία νέα και πιο αποτελεσματική προσπάθεια.

Θα λάβετε στο email σας τον δωρεάν ηλεκτρονικό οδηγό, μετά τη συμπλήρωση της φόρμας.