Θάλεια Μαραγκοπούλου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο καφές στη δίαιτα

Άλλοι τον έχουν συνδυάσει με το πρωινό τους ξύπνημα, άλλοι με μία βόλτα για περπάτημα, άλλοι σαν συνήθεια που δεν μπορούν να κόψουν. Όπως και να τον έχουμε στο μυαλό μας, ο καφές έχει έντονο το στίγμα του στην καθημερινότητά μας. Μία λοιπόν από τις πρώτες ερωτήσεις που κάνουν οι περισσότεροι ξεκινώντας μία δίαιτα ή θέλουν απλά να προσέξουν τη διατροφή τους, είναι: «Καφέ επιτρέπεται να πίνω;». 

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι πως «εξαρτάται». Αρχικά, θα πρέπει να έχουμε κατά νου την περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη, καθώς με βάση τις συστάσεις οι ενήλικες μπορούν να προσλαμβάνουν καθημερινά μέχρι 400mg καφεΐνης. Ένας μονός ελληνικός καφές περιέχει περίπου 50mg καφεΐνης, μία μονή δόση εσπρέσο ή cappuccino περίπου 60mg, ένα φλιτζάνι καφές φίλτρου περίπου 150mg και ο στιγμιαίος ζεστός ή κρύος καφές περιέχει 100-110mg καφεΐνης.

Εκτός από την περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, πολύ σημαντικό είναι και το θερμιδικό περιεχόμενο του καφέ. Ο σκέτος καφές είτε είναι ελληνικός, είτε εσπρέσο, είτε φίλτρου, είτε στιγμιαίος περιέχει ελάχιστες θερμίδες (3-4 θερμίδες ανά φλιτζάνι), που σημαίνει ότι μέσα σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, ακόμη και αν είναι περισσότεροι από έναν ημερησίως.

Ωστόσο, το ενεργειακό περιεχόμενό του μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ εάν προστεθούν άλλα συστατικά, με συνηθέστερα τη ζάχαρη, το γάλα και το σιρόπι με γεύση. Σε περίπτωση που πίνουμε τον καφέ μας μόνο με προσθήκη ζάχαρης (λευκή και καστανή δεν έχουν καμία θερμιδική διαφορά), μπορούμε να εκτιμήσουμε το θερμιδικό περιεχόμενο του ροφήματος, υπολογίζοντας για κάθε κουταλάκι ζάχαρης περίπου 20 θερμίδες. Αν βάζουμε και γάλα, τότε οι θερμίδες αυξάνονται κατά 80 ακόμη. Αν αντί για αφρόγαλα προσθέσουμε κρέμα ή σαντιγί, τότε ο καφές μας γίνεται ακόμη πιο παχυντικός.

Κάποιος λοιπόν που πίνει έναν καφέ την ημέρα, μπορεί να τον κρατήσει ακριβώς όπως τον επιθυμεί χωρίς καμία αλλαγή, καθώς ένας καφές, όσο θερμιδογόνος και αν είναι, δεν είναι αρκετός να χαλάσει ένα πρόγραμμα διατροφής. Επίσης, αν ανήκετε σε εκείνους που τον πίνουν σκέτο, δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα.

Εάν όμως ανήκετε σε όσους προσθέτουν μέσα έξτρα συστατικά και καταναλώνετε περισσότερους από έναν καφέ την ημέρα, πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί. Καλό είναι να προσπαθήσετε να μειώσετε τη ζάχαρη σταδιακά και όχι απότομα, ώστε να μην επηρεαστεί σημαντικά η γεύση του. Εάν παρόλα αυτά δεν επιθυμείτε να μειώσετε τη γλυκύτητά του, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με κάποια εναλλακτική γλυκαντική ύλη. Τόσο στο εμπόριο όσο και στις καφετέριες υπάρχουν πλέον διαθέσιμες γλυκαντικές ύλες, που έχουν μικρό ή και μηδενικό θερμιδικό περιεχόμενο, όπως η ζαχαρίνη, η φρουκτόζη και η στέβια.

Επιπρόσθετα, φρόνιμο είναι να σημειωθούν και κάποιες ευεργετικές ιδιότητες του καφέ, καθώς λόγω της καφεΐνης που περιέχει φαίνεται να προσφέρει εγρήγορση και τόνωση, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της επινεφρίνης. Πρόκειται για δύο νευροδιαβιβαστές που στέλνουν μηνύματα στα κύτταρά μας για την καύση του λίπους με αποτέλεσμα την αύξηση του μεταβολισμού. Ακόμη, υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι δρα προστατευτικά ενάντια σε ορισμένες ασθένειες. Τέλος, η κατανάλωσή του έχει βρεθεί από μελέτες να συνδέεται αντιστρόφως ανάλογα με την εμφάνιση νοσημάτων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες και αυτό οφείλεται πιθανότατα στα αντιοξειδωτικά που περιέχει.

Κατεβάστε εύκολα το δωρεάν E-book!Κάνουμε μία νέα και πιο αποτελεσματική προσπάθεια.

Θα λάβετε στο email σας τον δωρεάν ηλεκτρονικό οδηγό, μετά τη συμπλήρωση της φόρμας.