Θάλεια Μαραγκοπούλου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τα οφέλη της σοκολάτας

Η σοκολάτα είναι ίσως το πιο διαδεδομένο γλυκό στον κόσμο, καθώς υπάρχει σε όλες τις χώρες, σε εκατοντάδες διαφορετικές γεύσεις και παραλλαγές και είναι μία εύκολη λύση για εκείνες τις φορές που ζητάμε απεγνωσμένα γλυκό. Σίγουρα αρκετές φορές έχουμε βάλει τον εαυτό μας στη θέση να συγκρίνει δύο ή τρεις διαφορετικές σοκολάτες προκειμένου να καταλήξουμε σε εκείνη που μας καλύπτει την δεδομένη χρονική στιγμή.

Η μεγαλύτερη σύγκριση περιλαμβάνει εκείνη της μαύρης σοκολάτας ή όπως αλλιώς λέγεται σοκολάτα υγείας, με την σοκολάτα γάλακτος. Η μαύρη είναι πιο πικρή στην γεύση και πιο σκούρα στην όψη από τη σοκολάτα γάλακτος και δεν περιέχει καθόλου γάλα. Επίσης, έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο φτάνοντας σε ποσοστά 35%, 55%, 70% ή και ακόμη περισσότερο. Όσο λιγότερο κακάο περιέχεται στη σοκολάτα, τόσο πιο γλυκιά είναι.

Όσον αφορά στα οφέλη που παρέχει η μαύρη σοκολάτα, φαίνεται ότι δρα θετικά σε θέματα υγείας και προστατεύει από χρόνιες ασθένειες. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας καθημερινά μπορεί να είναι μια πολύ υγιεινή επιλογή. Ας δούμε πιο αναλυτικά κάποιες από τις προστατευτικές ιδιότητες που έχει η μαύρη σοκολάτα.

  • Δρα ευεργετικά ενάντια των ασθενειών. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά με τα φλαβονοειδή και τις πολυφαινόλες να κυριαρχούν. Το κακάο συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί ότι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αυτά τα δύο αντιοξειδωτικά, επομένως όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό του κακάο στη σοκολάτα, τόσο πιο πολλά αντιοξειδωτικά θα λάβουμε.
  • Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της ροής του αίματος τόσο στην καρδιά όσο και στον εγκέφαλο. Επίσης φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL).
  • Ενισχύει τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Έρευνες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβανόλη, η οποία σχετίζεται με καλύτερη απόδοση σε διάφορες γνωστικές ικανότητες.
  • Η μαύρη σοκολάτα είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αντικαταθλιπτικά, καθώς επιτυγχάνει αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο και κατά συνέπεια βελτίωση της διάθεσης και καταπολέμηση του στρες και της κόπωσης.

Όλες οι παραπάνω θετικές επιδράσεις της μαύρης σοκολάτας οφείλονται στις μεγάλες συγκεντρώσεις κακάο που περιέχει. Ωστόσο, ακόμη και με τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία της, παραμένει σοκολάτα και συνοδεύεται από αρκετές έξτρα θερμίδες. Συγκεκριμένα, οι θερμίδες της είναι ακριβώς το ίδιο με οποιαδήποτε άλλη σοκολάτα, είτε γάλακτος, είτε λευκή και είναι λάθος να πιστεύουμε ότι είναι σοκολάτα διαίτης, καθώς δεν είναι σε καμία περίπτωση. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει και πάλι η κατανάλωσή της να γίνεται με μέτρο, για να απολαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά της, χωρίς τις συνέπειες των θερμίδων.

Επομένως, καλό είναι να στοχεύετε σε μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (τουλάχιστον 50%), ώστε να λαμβάνεται από εκείνη όσο περισσότερα ευεργετικά στοιχεία μπορείτε και πάντα να την καταναλώνεται με μέτρο, δηλαδή ένα με δύο κομματάκια ημερησίως.

Κατεβάστε εύκολα το δωρεάν E-book!Κάνουμε μία νέα και πιο αποτελεσματική προσπάθεια.

Θα λάβετε στο email σας τον δωρεάν ηλεκτρονικό οδηγό, μετά τη συμπλήρωση της φόρμας.