Θάλεια Μαραγκοπούλου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Υπηρεσίες

Απώλεια βάρους

Απώλεια Βάρους

Σχεδιάζονται εξατομικευμένα και ισορροπημένα προγράμματα διατροφής με σκοπό την σταθερή και ελεγχόμενη απώλεια κιλών, η οποία βασίζεται στην απώλεια λίπους και ταυτόχρονη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Τόσο το πρόγραμμα διατροφής όσο και η συχνότητα παρακολούθησης προσαρμόζονται στην καθημερινότητα του κάθε ατόμου (επάγγελμα, τρόπος ζωής, συνήθειες).

Στόχος κάθε διατροφικού πλάνου δεν είναι η στέρηση των «απαγορευμένων τροφών» αλλά η λογική ένταξή τους σε αυτό.

Όλα τα προγράμματα βασίζονται στις σύγχρονες αρχές υγιεινής διατροφής καθώς και στο πρότυπο της Μεσογειακής Δίαιτας.

Η απώλεια βάρους βέβαια δεν βασίζεται μόνο σε μια διατροφή για αδυνάτισμα. Είναι συνδυασμός και άλλων παραγόντων όπως η ψυχολογία.

Η απόφαση είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για να ξεκινήσει κανείς μια προσπάθεια που θα στεφθεί με επιτυχία.

Μέτρηση με μεζούρα

Διατήρηση Βάρους

Αφού επιτευχθεί η επιθυμητή απώλεια κιλών και το άτομο βρίσκεται στο κατάλληλο για εκείνο βάρος, στόχος πλέον είναι η συντήρηση των χαμένων κιλών.

Σχεδιάζονται προγράμματα διατροφής για την αποφυγή επαναπρόσληψης του βάρους μέσα από την υιοθέτηση ενός σωστού διατροφικού πλάνου συντήρησης.

Γενικά, οι πολλές και απότομες αυξομειώσεις του βάρους πρέπει να αποφεύγονται γιατί επηρεάζουν αρνητικά την υγεία, τον μεταβολισμό καθώς και την ψυχολογία.

Ισορροπημένη διατροφή

Αύξηση Βάρους

Πρόκειται για ένα εξίσου σημαντικό αλλά λιγότερο συχνό φαινόμενο.

Και σε αυτήν την περίπτωση σχεδιάζονται εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής βασισμένα στις αρχές υγιεινής διατροφής ώστε το άτομο να βρίσκεται σε θετικό ισοζύγιο.

Η αύξηση του βάρους πρέπει να γίνει σταδιακά και στοχευμένα μέσα από ένα πλήρες πρόγραμμα και όχι από την αλόγιστη κατανάλωση θερμιδογόνων τροφών.

Μέτρηση βάρους παιδιού

Παιδική - Εφηβική Παχυσαρκία

Πρόκειται για την πιο σημαντική και ευαίσθητη περίοδο της ζωής, καθώς μέσα σε αυτήν το άτομο διαμορφώνει τις διατροφικές του συνήθειες.

Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς η παχυσαρκία σε νεαρές ηλικίες είναι όλο και πιο έντονη με την Ελλάδα να κατακτά ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.

Στόχος της διατροφικής παρέμβασης είναι ο σχεδιασμός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων καθώς και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Σχεδιάζονται διαιτολόγια που αποσκοπούν σε ήπια και ελεγχόμενη απώλεια κιλών ώστε να μην διαταραχθεί καθόλου η πορεία ανάπτυξης του παιδιού.

Η συμμετοχή της οικογένειας στη διαδικασία κρίνεται απαραίτητη, καθώς οι γονείς αποτελούν το σημαντικότερο πρότυπο για τα παιδιά.

Άρνηση γλυκού

Παθολογικές Καταστάσεις

Η διατροφή αποτελεί βασικό τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την πρόληψη των περισσότερων παθήσεων.

Εκπονούνται ειδικά διατροφικά προγράμματα για κάθε κλινικό περιστατικό, αφού έχει προηγηθεί αντίστοιχη ιατρική γνωμάτευση.

Καρδιαγγειακά νοσήματα: ρύθμιση υπερλιπιδαιμιών (υψηλή χοληστερόλη ή/και τριγλυκερίδια), ρύθμιση υπέρτασης

Σακχαρώδης Διαβήτης (τύπου Ι και ΙΙ) και μεταβολικό σύνδρομο

Οστεοπόρωση και παθήσεις των οστών

Ουρική αρθρίτιδα (υψηλό ουρικό οξύ)

Θυρεοειδοπάθειες

Αναιμίες και διατροφικές ελλείψεις σε ειδικές καταστάσεις

Παθήσεις πεπτικού συστήματος: γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, έλκος στομάχου-δωδεκαδακτύλου, ευερέθιστο έντερο, δυσκοιλιότητα, νόσος Crohn, κοιλιοκάκη

Παθήσεις νεφρών, ήπατος (λίπος στο συκώτι)

Διατροφικές διαταραχές (βουλιμία, ανορεξία, σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας)

Διατροφικές αλλεργίες

Αθλητής τρώει σαλάτα

Αθλητική Διατροφή

Η σωστή διατροφή αποτελεί σημαντικότατο κομμάτι για την υγεία του αθλητή κατά τη διάρκεια της προπόνησης και του αγώνα σε επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό επίπεδο, σε οποιοδήποτε άθλημα.

Παράλληλα, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την απόδοση και επίδοσή του.

Πραγματοποιούνται διατροφικά προγράμματα για αθλητές και αθλούμενους προσαρμοσμένα στο είδος της προπόνησης (αερόβια-αναερόβια άσκηση).

Η πρόσληψη των υγρών και της τροφής πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της άσκησης, προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του αθλήματος και τις προτιμήσεις του αθλητή.

'Εγκυος μαγειρεύει

Εγκυμοσύνη - Θηλασμός

Η υγεία του εμβρύου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα της διατροφής της μητέρας.

Σχεδιάζονται ειδικά διατροφικά προγράμματα για την έγκυο και την θηλάζουσα με στόχο τη ρύθμιση του βάρους τους.

Όλα τα διατροφικά προγράμματα που αφορούν τις εγκύους πρέπει να χαρακτηρίζονται από ποικιλία τροφών ώστε να γίνεται πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Το διατροφικό πρόγραμμα θηλασμού παρέχει την ποικιλία τροφών που επιτρέπει την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για τις αυξημένες ανάγκες της θηλάζουσας. Παράλληλα, συντελεί στη μείωση των κιλών που αποκτήθηκαν κατά την εγκυμοσύνη.

Λιπομέτρηση με δερματοπτυχόμετρο

Ανάλυση Σύστασης Σώματος - Λιπομέτρηση - Σπλαχνικό λίπος

Η σύσταση του σώματος περιλαμβάνει το σύνολο της άλιπης σωματικής μάζας και του λίπους που συνιστούν το συνολικό βάρος του σώματος.

Η λιπομέτρηση είναι η διαδικασία με την οποία μετράμε το ποσοστό λίπους στο σώμα, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Το σπλαχνικό λίπος είναι αυτό που βρίσκεται συσσωρευμμένο στην περιοχή της κοιλιάς και περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα. Όταν είναι αυξημένο, συσχετίζεται με αυξημένα επίπεδα λίπους στο αίμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παθολογική κατάσταση.

Η γνώση του σωματικού λίπους είναι πολύ χρήσιμη καθώς αυτό έχει άμεση επίδραση στην υγεία του ανθρώπου.

Η ανάλυση της σωματικής σύστασης και η λιπομέτρηση πραγματοποιείται με την επιστημονικά κατοχυρωμένη μέθοδο της βιοηλεκτρικής εμπέδησης (ΒΙΑ-Bioelectric impedance Analysis) με το σύγχρονο λιπομετρητή InBody 120. Ακόμη, δίνει τμηματική ανάλυση για τη λιπώδη μάζα, την άλιπη μάζα καθώς και την μυϊκή μάζα για τα παρακάτω επιμέρους τμήματα: δεξί χέρι, δεξί πόδι, αριστερό χέρι, αριστερό πόδι και κορμό.

Το σωματικό λίπος μπορεί ακόμη να μετρηθεί και με δερματοπτυχόμετρο σε διαφορετικά σημεία του σώματος. Η συγκεκριμένη μέτρηση απευθύνεται σε αθλητές και σε άτομα με χαμηλό σωματικό λίπος.

Παρακολούθηση εξ' αποστάσεως

Η διατροφική παρακολούθηση μπορεί να είναι σύνηθες να γίνεται από κοντά, αλλά αυτό ορισμένες φορές (π.χ. Covid-19, απόσταση, προσωπικοί λόγοι) δεν είναι εφικτό.

Η τεχνολογία σαφώς αποτελεί τη λύση.

Υπάρχει η δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης με οποιοδήποτε τρόπο επιθυμεί ο καθένας, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω διαδικτύου.

Η συχνότητα παρακολούθησης προσαρμόζεται στην καθημερινότητα και τις επιθυμίες του καθενός με την αντίστοιχη τροποποίηση του διατροφικού πλάνου.

Μετρήσεις

Μέτρηση Βάρους

Βάρος

Αξιόπιστη μέτρηση με τον ηλεκτρονικό ζυγό InBody 120 σε κάθε ραντεβού

Μέτρηση Περιμέτρου

Περίμετροι

Ακριβής μέτρηση περιμέτρου μέσης και περιφέρειας με μεζούρα σε κάθε ραντεβού. Κατόπιν υπολογίζεται ο λόγος WHR που δείχνει κίνδυνο νόσων.

Μέτρηση ύψους

Ύψος

Μέτρηση με ακρίβεια με επιδαπέδιο αναστημόμετρο στο πρώτο ραντεβού για ενήλικες και μία φορά τον μήνα για παιδιά

Δερματοπτυχόμετρο

Λιπομέτρηση

Αξιόπιστη μέτρηση με τον λιπομετρητή InBody 120 και μέτρηση δερματικών πτυχών, ανάλογα το περιστατικό

υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος και εκτίμηση του Βασικού Μεταβολισμού

Δ.Μ.Σ., Β.Μ.

Κατόπιν της μέτρησης ύψους και βάρους, γίνεται υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος και εκτίμηση του Βασικού Μεταβολισμού

Μέτρηση Αρτηριακής Πίεσης και σακχάρου

Α.Π., Σάκχαρο

Μέτρηση της Αρτηριακής Πίεσης και του σακχάρου στα αντίστοιχα κλινικά περιστατικά

Κατεβάστε εύκολα το δωρεάν E-book!Κάνουμε μία νέα και πιο αποτελεσματική προσπάθεια.

Θα λάβετε στο email σας τον δωρεάν ηλεκτρονικό οδηγό, μετά τη συμπλήρωση της φόρμας.